Det politiska läget i Sverige

Det politiska läget i Sverige

Det politiska läget i Sverige

Read time:
Lästid:
Read time:
Lukuaika:
Read time:
Læsetid:
Read time:
Leestijd:
Read time:
Leestijd:
2
mins
minuter
mins
minuuttia
mins
minutter
mins
minuten
mins
minuten
Det politiska läget i Sverige

Felix Gisle

Sales & Marketing Trainee
Qred

Tidigare i november valde Socialdemokraternas partikongress Magdalena Andersson till den nya partiledaren, vilket fick många att tro att hon skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister, och så sent som nu är det officiellt - för andra gång inom en vecka! 

Men bara förra veckan såg situationen något annorlunda ut. Egentligen blev Andersson redan vald till den nya statsministern förra onsdagen, sk “superonsdagen”, den 24 november efter att Vänsterpartiet och Centerpartiet släppte fram henne. Men när det blev omröstning om budgetförslaget så vann förslaget från oppositionen som var framtaget av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Som en konsekvens valde Miljöpartiet att lämna regeringen vilket i sin tur ledde till att Andersson själv valde att bli entledigad (bli avsatt från en tjänst) som statsminister efter endast 7 timmar för att sedan ställa upp på omval. 

Nu står det dock klart att Magdalena Andersson är vald till den nya statsministern där 101 röstade JA mot 174 NEJ och 75 avstod. Det innebär att hon fram tills nästa val kan bilda en enpartiregering som endast består av socialdemokrater. 

Så vad betyder det för småföretagare?

Oavsett att Magdalena Andersson står som den nya statsministern i Sverige så är det fortfarande det inröstade budgetförslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som kommer gälla. Där ligger bla a förslag om att sänka skatterna inom olika områden som kan beröra företag, till exempel:

  • Skatteavdrag för de som jobbar och har medel eller låga inkomster 
  • Sänkta skatter att anställa långtidsarbetslösa
  • Inleda bidragsreformer
  • Sänkt bensinskatt

Dessa förslag kan man såklart ha olika synpunkter på. Utgångspunkten sägs vara att de som kan jobba ska ha möjligheten till det, och genom att sänka arbetsgivaravgiften för de långtidsarbetslösa har småföretagare större möjlighet att anställa fler. Alltså är det lite av en win-win situation för de parterna. Den sänkta bensinskatten kan dock vara en något mer problematisk fråga. Det kan till exempel vara väldigt bra för åkerier eller transportfirmor, men man kan ställa sig frågan om det är det lika bra för miljön?

Vilket parti är bäst för mig som småföretagare?

Med mycket på gång inom politiken och inför det kommande valet 2022 kan det vara värt att tänka igenom vilka förändringar du och ditt företag är ute efter. För att underlätta och för att slippa behöva man läsa igenom alla partiernas olika åsikter på varje hemsida vill vi på Qred hjälpa dig lite på traven. I vårt inlägg om “Vilket parti som är bäst för mig som småföretagare” kan du därför läsa mer om vad varje parti står för angående de frågor som rör företagare. Fram tills valet kommer vi också uppdatera mer om vad som kan vara bra att tänka på.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Källor:
SVT
Företagarna
Moderaterna

Footer

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇧🇪 België
🇧🇷 Brazil