Skydda dig mot identitetskapning och bedrägeri: våra bästa tips!

Bedrägeri är ett av de vanligaste brotten i Sverige och för några år sedan anmäldes över 200 000 fall av bedrägeri. Ca 60% av dessa var någon form av identitetsintrång. Du kan aldrig vara 100% skyddad mot identitetsbrott och bedrägerier men det finns saker du kan göra för att undvika att du blir en av de utsatta. Sedan undersökningen med identitetskapning startade år 2014 har antalet kapningar ökat med över 64%.

ID-kapning

De flesta gångerna grundar sig id-kapningar på att man har fått tag på en persons kortuppgifter. Därför ska man vara väldigt noga med att inte lämna ut de uppgifterna. Personnummer är en offentlig handling i Sverige och är relativt enkel att få tag i. Tillsammans med kortuppgifter till personnumret kan man bli utsatt för bedrägeri. Du bör därför låsa eller spärra ditt kort för köp som sker i utlandet och på nätet. Lämna inte heller ut kort- eller kontouppgifter över telefon eller mail.

Lås på brevlådan och adressändring

Har en bedragare dina uppgifter så kan denne beställa ett nytt bankkort och kod i ditt namn. Därför ska du alltid ha lås på din brevlåda. Det är första försvarslinjen, kan man säga. Skulle någon bryta sig in i din brevlåda så borde du kunna se det ganska tydligt. Ytterligare ett sätt att komma åt din post är att adressändra i ditt namn. Du kan lösa det problemet genom att anmäla till Skatteverket att ingen annan kan adressändra i ditt namn utan att kunna bekräfta det med e-legitimation.

Kreditupplysning eller oväntad post

Skulle du få till exempel en kreditupplysning som du inte väntar dig eller e- post/e-mail från till exempel Elgiganten, trots att du inte har handlat där på länge så bör du bestrida köpet. Det är antagligen någon som har handlat i ditt namn. Så fort du misstänker att någon utger sig för att vara du bör du kontakta din bank, spärra dina kort, bestrida fakturor och anmäla det till polisen. Kontakta även kreditupplysningsföretagen för att låsa ditt personnummer för kreditupplysningar.

En lösning om du ska vara bortrest eller vara på landstället är att eftersända din post. Du kan beställa tillfällig eftersändning och ta med dig din post från 14 dagar till sex månader. Vill du inte få post till någon brevlåda så kan du alltid pausa posten. Du kan beställa det här på Adressändring och då lagras posten på ett säkert sätt åt dig under minst en vecka och upp till två månader.

9 snabba tips:
  • Skydda kontouppgifterna
  • Använd säkra sajter (https) och lämna aldrig ut uppgifterna via e-mail, sms eller sociala medier. Undvik att dela eller spara uppgifterna i appar, anteckningar, etc. Ska du handla så logga in via din Internetbank och använd BankID.
  • Lås lådan och spärra adressändring
  • Som vi tidigare skrivit så bör du låsa din brevlåda och ordna med eftersändning eller pausa posten under sommaren när du kanske inte är hemma. Du bör även spärra adressändringen som vi nämnde längre upp i den här artikeln.
  • Håll koll på kontot
  • Kolla dina kontoutdrag regelbundet för att vara säker att inget konstigt händer. Det finns bankappar som varnar för dubbeldragningar eller ovanlig verksamhet. Undvik även att logga in på ditt konto när du är ansluten till öppna och osäkra nätverk.
  • Kreditupplysning
  • Ryck inte bara på axlarna när du får ett meddelande om att någon har tagit en kreditupplysning. Det kan vara en bedragare som försöker handla dyra saker för din räkning.
  • Skydda din dator
  • Ha ett uppdaterat antivirusprogram och skydda även mobilen, datorn och surfplattan med lösenord eller PIN-kod. Då kan du undvika att obehöriga får åtkomst till dina appar och inloggningar om något blir stulet. Det finns även program, som Hitta Min iPhone för Apple-produkter, där du kan låsa din enhet om den skulle hamna i fel händer.
  • Dina sopor kan vara guld värt
  • Gamla bankpapper eller annan känslig information kan vara guld värt för en bedragare. Så innan du slänger känsliga papper bör du riva sönder dem ordentligt, använda en dokumentförstörare eller elda upp dem.
  • Spärra kortet för köp i utlandet och på Internet
  • Ställ in ditt konto så att det endast fungerar i Sverige och inte utomlands eller på Internet. När du väl ska utomlands eller köpa något online så kan du gå in och låsa upp för just det köpet. Vill du vara riktigt säker så kan du skaffa ett kort som inte har kredit utan endast kan handlas med det saldo som faktiskt finns på kortet. Då kan du använda det för nätshopping eller när du är utomlands. För enkelt över från ditt konto till det kortet.
  • Undvik papperspost, använd Kivra!
  • Generellt sätt är fysisk post osäkert. Därför kan det vara en god idé att gå över till en digital brevlåda som Kivra. Då sparar du på miljön samtidigt som du håller din kommunikation från Skatteverket, bankerna, Försäkringskassan, m fl helt säker.
  • Försäkra dig
  • Du kan få skydd mot id-kapningar genom att köpa en försäkring som hjälper dig om du skulle bli utsatt. En del av dessa företag och tjänster har dock fått motta en del kritik för att de ska lova mer än de kan hålla.

Lycka till med företagandet!

/Teamet på Qred

Dela inlägget